E-ticaret sitesi nasıl kurulur?
İnternet üzerinden ürün satmaya karar veren girişimciler E-ticaret sitesi kurarak fiziki dükkâna göre çok daha masrafsız ve kolay bir şekilde ticaret yapmaya başlayabilirler. Siteyi açmadan önce bazı unsurlar göz önünde bulundurularak iyi bir planlama yapılmalıdır; kaç ürün satılacağı, sayfa içinde yer alan öğeler, alan adı seçimi, ödeme yöntemlerinin seçimi ve diğer faktörler iyi düşünülmelidir. Nereden başlayacağına karar verirken E-ticaret sitesi nasıl kurulur sorusunun cevabını arayanlara yönelik olarak bu yazıda birtakım bilgilere yer vermeye çalışacağız.
E-ticaret sitesi kurulumu
Bir E-ticaret web sitesi açmanın yaygın kullanılan iki yöntemi vardır:
E-ticaret paketleri: Kullanacağınız yöntemlerden biri hazır E-ticaret paketi kullanmaktır. Tüm dünyada olduğu gibi bu yöntem ülkemizde de çok rağbet görmektedir. Yapılan denemelerin sonucunda oluşturulan bu paketlerin fiyatları da uygundur. Birçok altyapıya bu hazır E-ticaret paketlerini kullanarak ulaşabilirsiniz.
Özel E-ticaret sitesi: Elektronik ticarete başlamanız için diğer bir seçeneğiniz özel bir E-ticaret yazılımı kullanmaktır. Bu seçeneği seçerek sistemi tamamen sıfırdan ihtiyaçlar doğrultusunda yazdırabilirsiniz. Bu şekilde altyapısı tamamen size ait olan bir E-ticaret sitesine sahip olabilirsiniz. Tasarımdan yazılıma her şey planlanarak sistem gereksinimlerine uygun bir şekilde online satış sitesi oluşturulur.
E-ticaret sitesi nasıl olmalıdır?
İnternetteki yüzlerce sanal mağaza arasından sıyrılıp hedef kitlenizi kazanmak ve diğer şirketlerle rekabet edebilmek için bazı kriterlere önem vermelisiniz:
– Her şeyden önce sitenize güzel bir alan adı seçmeniz gerekir. Kolay telaffuz edilen, hoş, akılda kalıcı, pozitif mesaj veren bir isim tercih edebilirsiniz.
– Bir E-ticaret web sitesi müşterilerini yormamalıdır. Yani sitelerin üyelik sistemi ile çalışması iyi bir tercih olarak görülse de gereksiz formalitelerle ve uzun formlarla müşterileri sıkmamak gerekir.
– İyi bir sunucuya sahip olmalıdır. Online satış sitesi hızlı açılmalıdır, sürekli hata verip kapanmamalı, işlemlerin gerçekleştirebilmesi için iyi bir altyapıya sahip olmalıdır.
– Tasarımı ile profesyonel bir izlenim bırakmalıdır. Müşteriye güven vermelidir. Ayrıca bilgilerin güvenilir bir şekilde iletilmesi için güvenlik sertifikasına sahip olmalıdır.
Özetle bir E-ticaret sitesi gerçek bir mağazadan daha fazla ilgi, emek ve özen talep etmektedir.
E-Ticaretin Dünyada ve Türkiye’deki Genel Durumu
- Son Dönemdeki Pazar Büyüklüğüne Ait Veriler
E- Ticaretin küresel pazardaki yeri her geçen gün artıyor. Online ticaret pastasından en büyük payı sırasıyla Çin, ABD, Japonya, İngiltere, Almanya alıyor. Online ticaret getirileri B2C modelde global ekonomideki durgunluğa rağmen yakaladığı %40 civarındaki ivme ile büyüme trendine devam ediyor. Türkiye’de %42 büyüme payıyla büyüyen global e ticaret pazarındaki rolünü daha da etkin hale getiriyor.
Online ticaret akımları, müşteri tüketim alışkanlıklarına paralel olarak şekil değiştiriyor. Millenial kuşak olarak anılan 2000 sonrası doğan neslin tüketim alışkanlıklarında anlık promosyon ve indirimler önemli bir yer tutuyor. Bir önceki nesil olarak anabileceğimiz 90’larda doğan kuşak ise, tüketim alışkanlıklarında müşteri deneyimine daha çok önem veriyor. Satış sırası, sonrası destek bu neslin tüketim kararlarında rol oynuyor.
- Büyüme Tahminleri
Özellikle Türkiye pazarı için, iki yıl içinde online ticarette büyüme hızının iki katına çıkması bekleniyor. Dijitalleşen dünyadaki köklü değişime uyum sağlayan Türk işletmeciler de bu trende uyum sağlıyor. İşletme faaliyetlerini elektronik ortama taşımanın ilk adımlarından biri olan e-ticaret sitesi açmak için, tüketici ihtiyaç ve alışkanlıklarını takip ederek, müşteri deneyimini üst seviyeye taşıyacak tasarımlardan faydalanabilirsiniz.
- E-Ticaret Kullanıcı Sayısı
Geçtiğimiz yıl raporları doğrultusunda yapılan alışverişlerin 20’de 1’i online pazar üzerinden gerçekleştiriliyor. E-ticaretin en yaygın olduğu ülkelerden Çin’de ise her 4 alışverişten biri online sistemler üzerinden yapılıyor. Türkiye’de 1 sene içinde online alışveriş yapanların sayısı 25 milyonu bulurken, erkeklerin %46’sı online alışverişi perakende alışverişe tercih ediyor. Kadınlarda ise bu oran %28 dolaylarında seyrediyor.